Únia miest Slovenska požaduje zvýšenie podielovej dane

26.04.2014 Bratislava

Bratislava 26. apríla (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) naďalej požaduje zvýšenie podielu miest a obcí na výnose dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) na pôvodných 70,3 %, čo je potrebné legislatívne upraviť ešte pred rokovaním k návrhu rozpočtu na ďalšie roky. Obáva sa tiež obmedzení, ktoré pre samosprávy vyplývajú z prekročenia 55-% hranice verejného dlhu podľa zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

"Pri rokovaní k východiskám v predbežnom návrhu rozpočtu pre roky 2015 až 2017 nás prekvapila výška percentuálneho podielu na DPFO pre obce a mestá, konkrétne 65,4 % – čo predstavuje veľmi vážny deficit v hospodárení miest a obcí, najmä krytie vládou navýšených príjmov pre pracovníkov v školstve a v samospráve," upozorňuje vo vyhlásení po piatkovom (25.4.) zasadnutí prezídia ÚMS jej generálny sekretár Marián Minarovič.

Ešte v závere minulého roku sa dohodol kompromis navýšenia podielovej dane zo 65,4 % na 67 % s predbežným prísľubom, že sa v tomto roku bude hľadať možnosť splnenia cieľovej požiadavky samospráv dosiahnuť pôvodný 70,3-% podiel. "Súčasný 67-% podiel v tomto roku nám umožňuje aspoň čiastočné krytie 5-% navýšenia platov učiteľov a nepedagogických zamestnancov v školstve a 2-% navýšenie platov pre zamestnancov miestnych samospráv," pripomína Minarovič.

Únia žiada v návrhu rozpočtu tiež zreálniť uvažované kapitálové príjmy miest a obcí vzhľadom na nízky dopyt na trhu nehnuteľností, ako aj revidovať plánovaný objem transferov a grantov pre rozpočty miest a obcí, ktoré by mali plnohodnotne pokryť prenesený výkon štátnej správy a umožniť efektívne čerpanie eurofondov. Požaduje aj systémovo doriešiť postavenie Bratislavy ako hlavného mesta SR.

"Sme stále pripravení na efektívny dialóg, ktorý prináša aj konkrétne výsledky. Ako príklad možno uviesť výsledok spoločného snaženia MF SR, ÚMS a ZMOS – návrh malej novely zákona o miestnych daniach a poplatkoch, ktorá aspoň čiastočne posilní naše príjmy, rovnako pozitívne hodnotíme spoločnú prípravu návrhu zákona o miestnom poplatku za rozvoj," dodal Minarovič.
 

Vyberte región